Kısa adı POLMED olan dernek kuruluş amaç ve ilkelerini şöyle açıkladı:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı şekilde ülkemizde sağlığın korunması, hastalıkların önlenmesi ve hastaların rehabilitasyonu açısından gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde gururla ve azimle mücadele edeceğimizi , ‘Milli’ temasını kendimize esas alarak mesleki anlamda ülkemize değer kazandıracak projeler hedefleyerek Sağlık Bakanlığı ve diğer tüm sağlık disiplinleri ile koordine çalışan bir dernek olacağımızı tüm sağlık camiasına duyuruyoruz. Derneğimizin temel hedefleri ülkemizin özellikle protez uzuvların çoğunlukla yurt dışından ithal edilmesine gerek kalmadan derneğimizin projeler ile yerli üretime geçilmesi için mücadele etmektir. Özellikle cari acığa sebebiyet veren ülke dışına olan bağımlılığı kendi mesleğimiz açısından gidermek ve ulusal uluslar arası arenada rekabetin içerisinde kalarak ülke insanına en iyi sağlık hizmeti sunulması için bilim merkezli bir dernek olmaktır. Lisans düzeyinde mezun Ortez Protez uzmanı ünvanı kazanan lisans mezunları, ülkemizde mesleğimizi akademik anlamda derneğimizin girişimci ve bilim merkezli yapısı ile temsil etme, projeler üretme, ulusal ve uluslararası kongreler düzenleme gibi faliyetler içerisinde olacaktır. Derneğimiz, mesleğimiz adına danışmanlık ve eğitim faliyetlerinin içerisinde olup mesleğin gelişmesi adına son derece bilimsel ve etkili bir mücadele içerisinde olacağını taahhüt eder. Bu bakımdan tüm sağlık meslek derneklerinin, üniversitelerin ve sivil topluk kuruluşlarının desteğini beklemekteyiz.”
PROTEZ ORTEZ İHTİYACI 5000 YIL ÖNCE DOĞDU
M.Ö. 3500 yılında bir Pers askerinin bacağını kaybetmesi üzerine bacağı yerine bir demir parçası takarak savaşa devam etmesiyle dünya üzerinde protez tarihinin ilk sayfası açıldı. Eksik uzuvların vazifesini bir nebze de olsa görecek olan bu protezlerin tarihî gelişimi, Osmanlı’da bizzat Sultan II. Abdülhamid Han’ın talimatıyla oldu. Ülkemizdeki protez gereksinimi üzerine dört subay protez-ortez eğitimi için Paris’e gönderildi. İlk atölye Tersane-i Alatı Nazikiye kuruldu ve 1914 yılında Gülhane Hastanesi bünyesine taşındı. Sonraki yıllarda temel düzeyde eğitim veren lise düzeyinde eğitim ile ülkemizin protez ve ortez ihtiyaçları giderilmeye çalışıldı. Son yıllarda ülkemizde protez-ortez alanında ön lisans eğitimi veren üniversitelerin sayısı hızlı bir artış gösterdi. Ancak
programlar incelendiğinde uygulama ve alt yapı standartlarının geliştirilmeye gereksinim gösterdiği ortaya çıkınca, 2014 yılında ülkemizde ilk Protez-Ortez lisans bölümü öğrencilerini kabul etmeye başladı. Günümüzde uluslararası arenada ülkemizi temsil edecek donanıma sahip bireyleri yetiştirmek adına 4 üniversite lisans düzeyinde eğitim vermeyi sürdürüyor.