Vali Gül'den Basın Cemiyet ve Derneklerine Ziyaret

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte bulunan basın dernekleri ve cemiyetlerini ziyaret ederek gazetecilerle görüştü.

    Vali Gül'den Basın Cemiyet ve Derneklerine Ziyaret
    03 Ocak 2019 - 08:46

    Gazeteciler ve Basın Emekçileri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Türk Basın Birliği Derneği, Anadolu Basın Birliği Derneği, Gaziantep Basın Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti başkan ve üyeleriyle bir araya gelen Vali Gül, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Gerçekleştirdiği ziyaretlerde gazetecilerin bakış açılarının önemli olduğunu vurgulayan Vali Gül, şehrin ve Türkiye’nin önemli bir kısmının basının bakış açısıyla şehri tanıdıklarını kaydederek “Şehre güzel bakarsanız güzel görünür, güzel bakmazsanız şehir kötü görünür” dedi.

    Gül, “Gazetecilik çok önemli bir meslek, bunu yapacaksınız, bu sizlerin görevi. Ama aynı zamanda bu şehrin birer mensubusunuz. Bu şehri düşünerek haber yapmak bizler kadar sizleri de ilgilendiriyor. Gördüğüm kadarıyla da bu kültür var. Gaziantep’te gazetecilerin şehre bakış açıları hep olumlu olmuş. Bu şu anlama gelmiyor, haber olmasın, eleştiri yapılmasın. Hepsi olacak, olması da gerekiyor. Ama bunu yaparken ince çizgiyi de göz önünde bulundurmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

    Tekli eğitimle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Gül, şehirleşmeyle ilgili sıkıntı olduğunu, bundan otuz kırk sene önce yapılan binaların beş yıllık zorunlu eğitim ile ikili eğitime göre planlandığını, tekli eğitime geçmede şehirde çoğu yerde özellikle gecekondulaşmanın olduğu yerlerde okul yapılacak yer sorunu bulunduğunu dile getirdi. Tüm bakanlıkların eğitimi kendi işi olarak gördüklerine ve birlikte bu sorunun en kısa sürede çözüleceğini belirten Vali Gül, “İlk etapta okul yapılacak yer verene ev takası yapılacak. Yine on tane kapalı spor salonu, on tane orta ölçekte havuz, altı tane de orta ölçekte kapalı spor salonu olmak üzere toplamda yirmi altı tane tesisin ilk etapta yapılması ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığımız harekete geçti. Hayırseverler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, bakanlıklarımız ele ele verip Gaziantep’in tekli eğitime geçmesi ile ilgili gerek kamulaştırma, yeni binaların yapılması gerek yapılan yeni binaların fiziki şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili bir çalışmamız olacak. Projeler yapılıyor, ihtiyaçlar tespit ediliyor. 2019 yılı içerisinde 100 tane okula başlamak istiyoruz” dedi.

    Algılar olguların önüne geçiyor

    Yakın zamanda gerçekleşen Türk ve Suriye uyruklu iki grup arasında yaşanan üzücü olayla ilgili de açıklamada bulunan Vali Gül, algıların olgunun önüne geçtiğini belirterek gereken adli işlemlerin yapıldığını dile getirdi.

    Gül,“Suriyelilerin suç işleme oranı Türklerin yedi de bir kadar. Türkler ve Suriyeliler kendi aralarında birbirleriyle ya da Türk-Suriyeli kavga edebilir. Bunlara etnik, mezhepsel ya da milliyet meselesi olarak değil, suçlular ve mağdurlar olarak bakmak gerekiyor. Suçlular ve mağdurlar bazen kendi içlerinde bazen karşı grup olur. Ama Suriyeliler ve Türkler arasında bir mesele olduğunda bu bir ülke meselesiymiş gibi algı oluşturuluyor. Bu doğru değil. Türklerin içerisinde de suç işleyenler var. Türklerin Suriyelilere karşı işlediği suçlar da olabilir tam tersi de. Bunlara adli bir mesele

    olarak bakmak gerekiyor. Bu meseleleri adli meselelerin dışına çıkardığımızda iş farklı boyuta giriyor” dedi.

    Ülkelerin çeşitli politikaları olur

    Vali Gül, “Bir diğer mesele ülkelerin çeşitli politikaları olur. Ülkeler mahalle ölçeğinde politika üretemezler. Fırat’ın doğusunda bir operasyonumuz var böyle bir kararlılığımız var. Bizim Suriye’de varlık sebebimiz buradaki Suriyelilere gidip toprak kazanmak değil, bizim orda oluş amacımız Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden terör örgütleri ile mücadele. Biz kendi güvenliğimizi sağlamak için oradayız. Oradayken de buradaki Suriyelilerin akrabaları ile oradayız. Fırat’ın doğusundaki operasyon gündeme geldikten sonra bu tür münferit hadiseleri daha çok ön plana koymaya başladılar. Bir olay buradaki Suriyeli mültecilere ve Türkiye Cumhuriyetine yaramıyorsa, bu şehre yaramıyorsa demek ki dördüncü birilerine yarıyor. Demek ki bu olayların içinde olan farklı bir el var” diye konuştu.

    Adli işlemlerin yerine getirildiğini dile getiren Vali Gül, bir babanın, annenin acısını kaşımanın, yaralı çocuğu sosyal medyada öldü göstermenin, o acılı tablonun fotoğrafını paylaşmanın insani ve İslami olmadığını vurgulayarak Suriyelilerin ülkemizde misafir olduğunu kaydetti.

    Bu haber 800 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum