Türkiye'de üretilmeyen kağıt Kahramanmaraş'ta üretilecek

Türkiye’de kâğıt sektörünün tamamına yakınına üretime yapan Kahramanmaraş, çitayı bir kat çıkararak, ülkenin ihtiyacı olan ve üretim yapılamayan kağıdı üretmek için harekete geçti. Şehirde Turgut Özal’ın 1983 yılında başlattığı “28 öncelikli il” teşvikinden yararlanan Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi 55 milyon dolarlık yatırım ile üretime başladı

    Türkiye'de üretilmeyen kağıt Kahramanmaraş'ta üretilecek
    28 Mayıs 2019 - 12:02

    Elektrik kurulu güç bakımından4.328 MW ile Türkiye birincisi olan Kahramanmaraş senede 6.568 GWh elektrik üretiyor. Tekstli, çelik mutfak eşyası, çimento ve kağıt yatırımlarında Türkiye birinciliği bulanan Kahramanmaraş’ta, yeni bir yatırım ile ülkenin ihtiyacı olan ve üretim yapılamayan kağıdı üretmek için harekete geçti 1988

    YILINDAN BU YANA ÜRETİM YAPIYOR Kurulduğu 1988 yılından itibaren teknolojiye yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi, Türkiye’de bugüne kadar hiç üretilmeyen kağıt türlerinin üretimine geçerek, ithalatın önüne geçip, dış ticaret açığının kapanmasına katkı sunacak.

    YENİ AVANTAJLAR Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ciğer, Kahramanmaraş Şubesinde gerçekleştirdikleri Deinking Prosesinin kurulumunun getireceği avantajlar konusunda bilgi verirken, yaptıkları 55 milyon tL’lik yatırımla pazarın değişen ihtiyaçlarına cevap verebileceklerini söyledi. ÇOK ÖZELLİKLİ ÜRETİM Ciğer, bu yatırımla; Türkiye’de üretilmeyen kâğıt türlerinin üretilmesini, kapasite artışı sağlanmasını ve rekabet üstünlüğü elde etmeyi planladıklarını belirterek, “Atık kâğıdın işlenmesi sonucu çeşitli gramaj, ebat ve özelliklerde ürünler üreterek, oluşan üretim kabiliyetimiz ile pazarda fark oluşturmak, planlanan yatırımımızın temel hareket noktasıdır. Planlanan bu yatırım ile; sadece mamul kâğıt satışı yapan bir firma değil, müşterilerimizin her noktada ihtiyaçlarına çözüm oluşturabilecek tüm özellikleri kapsayan ürünler ile kalitesi yüksek yenilikçi ürünler sunmayı hedefleyen bir çalışma planlanmıştır” dedi. Yönetim Kurulu Üyesi Ciğer, bu yatırım ile; Türkiye’de üretilmeyen bazı kâğıt ürünlerinin yurt içinde üretilmesinin sağlanarak, yurt dışından gelen kağıtlarda ithalatın azaltılması ve ihracatın artırılmasını hedeflediklerini vurguladı.

    TÜRKİYE’DE “İLKİ” ÜRETECEK Yeni yatırımın detayları konusunda da bilgi veren Mahmut Ciğer, şöyle devam etti: “İnşaat sektörüne yönelik alçı plaka levhalarının üretiminde kullanılan Renkli Alçı Plaka kağıtlarının üretilmesi sağlanacaktır. Alçı plaka levhaların alt ve üst yüzeyinde kullanılan kağıtlar farklı spesifik özelliklere sahip olup,

    KMKPAPER Türkiye'de bu özelliklerdeki kâğıdı üretmeyi planlamıştır. Firmamız Deinking sisteminin kurulması ile ülkemize tamamıyla yurt dışından ithal edilen bu kağıtların ülke genelindeki önemli bir tedarikçisi konumunda olacaktır. Yine bu yatırım ile; Türkiye’de üretilmeyen ürünlerden yüksek joule değerli Joule, 1 watt' lık gücün 1 saniye süreyle taşınmasıyla aktarılan enerji miktarıdır) (500/1000 joule) COREBOARD (mihver karton) ve Beyaz Testliner kağıtların üretiminin yapılması sağlanacaktır. Bu kâğıt türlerinin de ülkemizde üretiminin yapılarak ithalatın azaltılması ve gelecek dönemler için ihracatının artırılması planlanmıştır.”

    55 MİLYON TL’LİK YATIRIM Mahmut Ciğer, firma olarak sadece ürün üretip satmayı değil ürünle beraber oluşturabilecek ürüne değer katmayı sağlayan çalışmaları gerçekleştirmeyi de hedeflediklerine dikkati çekerek, “Yatırım planlanan 55 milyon TL tutarındaki Deinking prosesinin kurulmasına yönelik inşaat çalışmaları Kahramanmaraş tesislerimizde tamamlanmış bulunmaktadır” müjdesini verdi.

    3-4 AYLIK KISA SÜRE ZAMAN ZAARFINDA BİZİM ÜRETİM İLE İHTALAT SON BULACAK Ciğer, önümüzdeki 2 aylık süre içerisinde ekipman montajı da tamamlanarak deneme üretimlerine başlanılması ve ardından kaliteli ve nitelikli ürünlerin üretilmesinin sağlanacağını belirterek, “Sözünü ettiğim spesifik özellikleri bulunan kâğıt türlerinin üretimini gerçekleştirdiğimizde şu an yurt dışından ithalatı yapılan bu kâğıt türlerinin %13-15’lik kısmının üretimi ülkemizde gerçekleştirilebilecek ve bu konuda oluşan dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlanmış olunacaktır” diye konuştu.

     

    Bu haber 576 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum