Toplu Taşıma Araçlarına Sıkı Denetim

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada toplu taşıma araçlarının denetleneceği belirtildi.

    Toplu Taşıma Araçlarına Sıkı Denetim
    12 Ağustos 2014 - 12:29

    Yolcu taşımacılığı yapan başta otobüsler olmak üzere toplu taşıma araçlarının karıştığı trafik kazaları, sonuçları ve taşınan yolcularının çokluğu bakımından önem arz ettiğinden bu araçların karıştığı trafik kazalarının önlenebilmesi için şehir içi ve şehirlerarası karayollarında denetimler yapılacağı açıklandı. 

    Başta belediye otobüsleri ve özel halk otobüsleri olmak üzere tüm toplu taşıma hizmetlerinde kullanılan araç ve şoförlerin etkili, sürekli ve sistemli bir şekilde hem seyahat öncesi hem de seyahat esnasında tüm yeterlilikleri bakımından denetleneceği belirtilen açıklamada, bunlardan mevzuata uygun olmayanların seferden men edileceği ifade edildi.

    Bu bağlamda bahse konu bu araçlar üzerinde yapılacak denetimlerde dikkat edilecek hususlar ise şu şekilde açıklandı:

    1- Otobüslerin, terminale giriş ve çıkış kayıtları tutulacak, şoförlerin yeterli sürücü belgelerinin ve belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren araç şoförleri için ilgili belediyelerce zorunluluk getirilmiş ise meslek yeterlilik belgelerinin olup olmadığı kontrol edilecektir.

    2- Özellikle uzun mesafe gidecek olan şehirlerarası yolcu otobüslerinin yedek şoförlerce de kullanılıp kullanılmadığı araştırılacak, bu şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri takoğraf kayıtlarında kontrol edilecektir.

    3- Toplu taşıma araçlarının zorunlu fenni muayenelerinin olup olmadığı kontrol edilecek, fenni muayeneleri yapılmış olsa bile bu araçlardan gözle görülür donanımsal eksikliği görülenler, yeniden fenni muayeneye sevk edilecektir.

    4- Şehir içi yolcu taşımacılığı yapan başta belediye ve belediyelerce yetkilendirilen özel halk otobüsleri olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarının özel izin belgelerinin bulunup bulunmadığı, izin ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığı, araçlar içinde veya dışında tadilat yapılıp yapılmadığı ve bu araçlarda bulundurulması zorunlu özel işaretler ile gereçlerin (yangın söndürücü v.b.)  olup olmadığı konusunda denetimlere ağırlık verilecek ve bu denetimlere gerektiğinde Belediye Yetkililerinin de katılımı sağlanacaktır.

    5- Toplu taşıma araçlarında standart dışı yakıt (10 numara yağ v.b.) kullanılıp kullanılmadığı konusunda yapılacak denetimlerin, mülki amirden gerekli onaylar alınarak, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Maliye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye Zabıtası ve varsa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu görevlileri ile ortaklaşa yapılması sağlanacaktır. Denetimler sonucunda, standart dışı yakıt (10 numara yağ v.b.) kullandığı tespit edilenler hakkında nereden ve nasıl temin ettiği araştırılarak sonucuna göre gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır.

    6- Madeni yağların yetkili satış yerleri dışında satışının engellenmesi amacıyla terminal içerisinde tamir ve bakım servisleri, akaryakıt istasyonları ile karayolu güzergahı üzerinde yetkisiz satış yapılan yerlerde ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte ortak denetimlere ağırlık verilecek, uygunsuz ve yetkisiz ürün satışları engellenecektir.

    7- Araç yanması sonucu meydana gelen trafik kazalarında, Cumhuriyet Savcılıkları vasıtası ile kazaya karışan araçların kullandıkları akaryakıtlardan numune alınarak tahlil ettirilmesi ve sonucuna göre işlem yapılması sağlanacaktır.

    8- Otobüs ve diğer toplu taşıma araçları, sahipleri ve işletmecileri ile toplantılar düzenlenerek konu hakkında bilgilendirme yapılacak, 10 numara yağ gibi yanıcı ve tehlikeli akaryakıtların kullanımının önüne geçilmesi sağlanacaktır.

    Bu nedenle, yapılacak denetimlere İl/İlçe birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının katılımının sağlanacağı belirtildi.

    Denetimlerde eksikliği bulunan, trafik kural ihlali yaptığı tespit edilen, 10 numara yağ gibi yanıcı ve tehlikeli akaryakıt kullandığı tespit edilen başta Belediye Otobüsleri ve Özel Halk Otobüsleri olmak üzere tüm toplu taşıma araçları üzerinde denetimler 11-21.08.2014 ve 08-14 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

    Yapılacak denetimlerde, trafik güvenliğini etkileyecek standartlara uygun olmayan yakıt konusunda kesinlikle taviz verilmeyeceği ve denetimlerin devam edeceğine dikkat çekildi.

    Bu haber 1134 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum