TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NUN TÜRK-ÇEKYA ÇALIŞMA YEMEĞİ KONUŞMASI

Sayın Başbakan, Sayın Bakanlar, Sayın Çek Ticaret Odası Başkanı, Değerli iş insanları, Kıymetli dostlarım, sevgili basın mensupları, Türkiye iş dünyasının merkezine, TOBB’ne hoş geldiniz. Sizleri hizmet binamızda ağırlamaktan şeref duyuyoruz.

    TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NUN TÜRK-ÇEKYA ÇALIŞMA YEMEĞİ KONUŞMASI
    03 Eylül 2019 - 15:59

    Bugün burada, Ticaret Bakanımız sayın Ruhsar Pekcan ile birlikte evsahibiyiz. Bakanımız esasında bizden biri. Çok başarılı bir girişimci ve yatırımcı. TOBB bünyesinde kurduğumuz Kadın Girişimciler Kurulu, Bakanımızın çalışmaları ve liderliğinde, bugün ülkemizin en önemli kadın girişimci network’ü haline gelmiş durumda.

    Yine bu son dönemde, Türkiye’nin İş ve yatırım ortamını iyileştiren adımların tamamında da, kendisinin emeği ve imzası var. Şahsım ve camiam adına kıymetli Bakanımıza teşekkür ediyorum.

    Sayın Başbakan, Sayın Bakanlar, değerli konuklar,

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye’de iş dünyasının çatı örgütüdür. Yerli ve yabancı, küçük, orta ve büyük ölçekli tüm firmalar, bizim üyemizdir. 1,5 milyon üyemiz var. Ticaret, sanayi, tarım, lojistik, müteahhitlik ve turizm gibi, ekonominin tüm sektörlerini temsil ediyoruz.

    Yurt dışında da çok geniş bir network’e sahibiz. Hem Avrupa, hem Asya-Pasifik bölgesi, hem de İslam coğrafyasındaki iş örgütlerinin hepsinin yönetimlerinde yer alıyoruz. Avrupa’nın en büyük iş örgütü Eurochambers’ın ve İslam Ticaret-Sanayi ve Tarım Odası’nın Başkan Vekiliyim. Çekya Odasıyla, ikili düzeyde ve Eurochambers bünyesinde birlikte çalışıyoruz.

    Çekya Ticaret Odası Başkanı dostum Vlademir, EUROCHAMBRES çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. EUROCHAMBRES Avrupa’nın Geleceği Çalışma Grubu’nun başkanlığını başarıyla yürütüyor.

    Bizlerde, Çekya ile ticari ilişkilerimizi daha da genişletmek arzusundayız. Bugün çok geniş bir iş heyetiyle burada bulunmamız da, bunun işaretidir. Türk ve Çek halkları da, zaten her zaman birbirine olumlu bakan 2 halktır.

    Biz Çekya’yı, bin yılı aşkın geçmişiyle, Orta Avrupa'da her dönemde kültürel, politik merkez olmuş, efsanevi güzellikte kenti, Prag ile tanıyoruz. Antonin Dvorak, Franz Kafka, Milan Kundera, Jan Neruda, Vaclav Havel, Milos Forman gibi, dünya tarihinde yer etmiş isimleriyle biliyoruz.

    Orta Avrupa'nın en eski üniversitesi olan, Prag'daki Charles Üniversitesi'nde çalışmalarına 2009-2010 akademik yılında başlayan Türkoloji Kürsüsü de önemli ortak paydalarımızdan biridir.

    Çekya’nın, ülkemize olan desteklerini de, ayrıca hep takdirle karşılıyoruz. Geçmişte Çekya, ülkemizin AB sürecine her zaman destek vermiştir. 3 sene önce, 15 Temmuz 2016’da, demokrasimize karşı yapılan FETÖ Darbesinde, darbeci hainler TBMM’ne de saldırmıştı. Bunun sonucunda, şeref holündeki Bohemya Kristallerinden yapılan avizelerin tamamı kırılmıştı. Çekya Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka, bizlere destek vermek için geldiği TBMM’ni ziyaretinde, bunu görünce hemen hareket geçti ve ülkesiyle irtibat kurdu. O kristal avizelerin aynısından yapılmasını ve Meclisimize hediye edilmesini sağladı. Geçirdiğimiz o zor zamanda, bizler için büyük anlam taşıyan bu güzel jesti için, Büyükelçisi Sayın Pavel Kafka’ya ve Çekya hükümetine şükranlarımızı sunuyorum. Gelin hep birlikte onları alkışlayalım.

    Değeri dostlarım,

    Önümüzdeki dönemde Çakya ile daha fazla ticaret ve yatırım yapabileceğimize inanıyorum. Zira Çekya Başbakanı Sayın Andrej BABIŠ de, iş dünyasını bilen, başarılı bir girişimci ve yatırımcı. Dolayısıyla bizlerin hissiyatına, sıkıntılarına vakıf biri. Bu sayede şu an 3,7 miyar dolarlık ticaret hacmini, rahatlıkla 5 milyar dolara çıkarabiliriz. Türkiye’ye gelen Çek yatırımları 700 milyon dolara yaklaşmış vaziyette. Bunun daha da artması için Çek firmalarını ülkemize bekliyoruz.

    Bizim Çekya’daki yatırımlarımızsa ancak 20 milyon dolar seviyesinde. Oysa sadece geen sene Türk şirketlerin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımlar 4 milyar dolara ulaştı. Orta Avrupa’da en iyi iş ve yatırım ortamına sahip Çekya’da, daha fazla Türk yatırımcı gitmesi için de birlikte çalışmaya hazırırız.

    Ayrıca Türk müteahhitleri de geçen sene yurt dışında 19 milyar dolar büyüklüğünde 261 proje üstlendiler. Bunlar arasında enerji santralleri, karayolu, tünel ve köprüler bulunuyor. Çekya’daki altyapı projelerinde de yer alamaya hazırız.

    Son olarak, bir önemli konuda yaşadığımız sıkıntıyı da kısaca sayın Başbakan’ın ve heyetinin dikkatine sunmak istiyorum. Türk taşımacılarımızın AB ülkelerine ve özellikle Almanya’ya gerçekleştirdiği taşımalarda Çekya, önemli bir transit ülke konumunda. Ancak Çekya’dan yıllık sadece 10 bin adetlik taşıma kotası alabiliyoruz. Bu da transit taşımacılığımıza darboğaz oluşturuyor. Benzer bir güzergaz üzerindeki Slovakya, transit geçişlerde herhangi bir kısıtlama uygulamıyor. Benzer şekilde, Çekya üzerinden transit geçecek taşımalar için kısıtlama uygulanmamasını arzu ediyoruz. Sayın Başbakan ve heyetinden bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istirham ediyoruz.

    Çekya, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine daima destek vermektedir. Bu nedenle, iş dünyası adına, başta Başbakan Sayın Babiş olmak üzere tüm Çekya hükümetlerine teşekkür ediyorum.

    Türkiye-AB ilişkileri bugünlerde geçmişe göre daha fazla desteğe ihtiyacı var. Özellikle, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi konularında Çekya Hükümetininin ve iş dünyasının desteklerini bekliyoruz.

    Geldiğiniz için bizlere şeref verdiniz. Sizlere tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

    Bu haber 644 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum