TEOG için geri sayım başladı.. AİLENİN TUTUMU SINAV BAŞARISINI ETKİLİYOR!

Uzun yıllardır çocukların hedefledikleri liseye tek bir performansta giriş yapabilmeleri için kendilerini psikolojik olarak zorladığını belirten Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, artık TEOG sınavlarının birkaç aşamalı yapılmasıyla bu olumsuz etkinin azaldığını vurgulayarak, sınava hazırlık sürecinde yoğun stres altında olan çocukların başarıya ulaşmasında aile desteğinin son derece önemli olduğunu söylüyor.

    TEOG için geri sayım başladı..  AİLENİN TUTUMU SINAV BAŞARISINI ETKİLİYOR!
    21 Nisan 2017 - 11:29

    2016-2017 eğitim döneminde yapılacak TEOG 2. dönem sınavlarında tarih yaklaşıyor… TEOG sınavları eski sınav sisteminden farklı olarak iki aşamadan oluşuyor. Birkaç saat içerisinde öğrenciden her bir ders için başarı sağlamasını beklemekten ziyade artık daha basitleştirilmiş bir yöntem kullanıldığını hatırlatan Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, her sınavın çocuklar için yeni bir stres kaynağı olabileceğinin unutulmaması gerektiğini söylüyor. Stresin minimal düzeylerde birkaç seferde yaşanmasının çocukların kapasitesinde ılımlı bir artışa neden olduğunu belirten Psikolog Meriç Mavi, aynı zamanda ebeveynlerin de çocuklarının hangi derslerde daha başarılı olduğunu, hangi konularda destek alması gerektiğini görebilmek için zaman kazandığını belirtiyor. Çocukların öğrenim hayatları boyunca sınavlarla karşı karşıya kalacaklarını ve bu nedenle stresi doğru yönetmeyi öğrenmeleri gerektiğini hatırlatan Psikolog Meriç Mavi, “Stres, stres yönetimi öğrencinin başarı düzeyini belirlemede etkili oluyor. Stres yönetimini öğrenen çocuklar kazanırken, yönetemeyenler başarısız oluyor” diye konuşuyor. Bu noktada ailelerin tavırları da son derece önem taşıyor.

     

    Aileler, çocuklarını desteklemeli

    Öğrencilerin sınava girmeden önce beklentilerinin ne olduğunu ve ne kadarı karşılayabileceklerine dair gözlemlerini ailelerine anlatmaları gerektiğini söyleyen Psikolog Meriç Mavi, “Ergenlik dönemine dair zor günlerin genel anlamda lise çağında atlatılmaya çalışılması, çocuğun geleceğine dair ani kararlar aldırabiliyor. Bu sebeple olmak istediği konum için ailenin destek olması, çocuğun ne koşullarda okuyabileceğini gözlemleyerek doğru bir tercih yapmasını sağlaması gerekiyor” diye konuşuyor.

    Psikolog Meriç Mavi, sınav sonrasında çocuğa yaklaşımda ailelerin dikkat etmesi gerektiği noktalar olduğunu şu sözleriyle açıklıyor: “Anne ve baba, çocuğu yıpratabilen baskıcı tavır ve tutumlardan uzak durmalı. Çocuğun istediği performansı gösterememesi durumunda aile, çocuğa daha verimli bir çalışmayla başarılı olabileceğine dair telkinlerde bulunmalı. Ailenin çocuğa olan ilgisini kaybetmesi halinde çocuğun sınav motivasyonunu kaybedebileceği unutulmamalı.”

     

    Rehberlik desteği de gerekli

     

    Çocuğun başarısında rehber öğretmenlere de önemli görevler düşüyor. Psikolog Meriç Mavi, “Rehberlik öğretmenleri tarafından zaman bazlı problem yaşayan öğrenciye soruları daha hızlı okuyup anlayabileceği yöntemleri göstermeli” derken, bazı öğrencilerin de optik işaretleme hataları yapabildiğine değiniyor. Fakat bu tür sorunlar yaşayan çocukların dersler konusunda herhangi bir problem yaşamıyorsa, sınav günlerine yakın dönemde optik işaretlemede daha bilinçli hale getirilebileceğini de sözlerine ekliyor.

     

    Çocuk, ödev sorumluluğunu üstlenmeli

     

    Sınavlar her çocuk için bir stres kaynağı. Ancak stresi doğru yönetebilenler kazanırken, yönetemeyenler başarısızlığa uğruyor. Stres, stres yönetimi yapabilen öğrenci için başarı düzeyini belirlemede etkili oluyor, ancak stres yönetimi öğretilmeyen çocuklar için adeta kabusa dönüşebiliyor. Buna neden olan faktörlerden birinin anne babanın tavrı olduğuna dikkat çeken Psikolog Meriç Mavi, “Eğer çocuk strese girdiğinde onun sorumluluğundaki işler aile tarafından yapılıyorsa, bu ilerideki dönemde çocuğa özgüven problemi olarak yansıyor. Eve yorgun gelen bir öğrencinin öğretmenine mahcup olmamasını isteyen ebeveyn tarafından yapılan ödevi, çocuğu ‘öğrenilmiş çaresizliğe’ doğru itiyor. Bu da çocuğun anne veya baba tarafından üstlenilen görevlerini ilerleyen yaşlarında da öğrenmekte güçlük çekmesinin en önemli nedenidir” diyor.

    Bu yüzden çocuğun okulla ilk tanıştırıldığı dönemden itibaren sorumluluklarının öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Meriç Mavi, “Anne babanın benimseyeceği en doğru yaklaşımı, çocuğun eğitim hayatı boyunca yardıma ihtiyacı olduğunda yanında durması olarak açıklıyor. Sürekli olarak başkaları tarafından ödevleri yapılan ve gözlemlenen bir çocuk, sınav sırasında da kendisini teyit edecek bir kişiye ihtiyaç duyuyor” diye konuşuyor.

    Bu haber 580 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum