Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kişilerin beslenme alışkanlıklarında ve besin tercihlerinde değişiklikler meydana gelmekte, 3 ana öğünden oluşan beslenme düzenimiz yerini iftar ve sahura bırakımaktadır. öğün düzeninin bozulmasıyla birlikte metabolizmada da değişiklikler meydana gelmektedir.

    Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
    16 Temmuz 2014 - 14:20

    Ramazanda uzun süreli açlık sonrasında kan sekeri düşüklüğü nedeniyle bolkalorili, büyük porsiyonlu besinler tercih edilmekte, düşen metabolizma hızı sonrasında kilo kazanımı kaçınılmaz olmaktadır. Ancak bireyler enerji gereksinmlerinin bu aydada değişmediğini unutmamalıdırlar.

    Vücut direncinin düşmemesi, kılo kontrolunun sağlanması için ramazanda sağlıklı beslenmenin önemi bir kat artmaktadır. Yaz aylarına denk gelen ramazanda bireyler sıvı tüketimi ve sağlılı besin seçimine özen göstermelidir.


    Önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, diyabetlilerin, hamile ve emziren kadınların, karaciğer kalp ve böbrek hastalığı olanların ve tansiyon hastalarının hekimlerine danışmadan ramazan ayında oruç tutmaları tavsiye edilmemektedir.

    - Günün oruç tutulmayan bölümünde öğünleri tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.
    Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, proteinkarbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmemektedir. Sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1.5 saat aralıklarla iki ara öğün tüketmeye özen gösterin.
    - Sahurda sadece su içerek veya gece yatmadan önce yemek yiyerek niyetlenmeyin.
    Kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine metabolizma hızının yavaşlamasına, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
    -Besinlerinizi yavaş ve çiğneyerek tüketin.
    Hızlı yemek yeme yüksek miktarda besin tüketimine neden olarak, kilo kazanımını arttırmaktadır.
    -Sahur öğününde; Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı, veya çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edebilirsiniz.
    Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edebilir.
    -İftarda ise; peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması,10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler ( bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
    -Yaz ayları nedeniyle artan sıvı ihtiyacını karşılamak için, 2.5 litre su tüketiminin yanında taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir.
     

    Bu haber 1154 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum