Kahramanmaraş Avukatlar Barosu Başkanı Avukat Vahit Bağcı Avukatlık Mesleğindeki Sorunlara Dikkat Çekti

Kahramanmaraş Avukatlar Barosu Başkanı Avukat Vahit Bağcı bir toplantı düzenleyerek son yıllarda yapılan anketlerle birlikte en mutsuz meslek grubunda başı çeken avukatlık mesleğindeki sorunlara dikkat çekti

    Kahramanmaraş Avukatlar Barosu Başkanı Avukat Vahit Bağcı  Avukatlık Mesleğindeki Sorunlara Dikkat Çekti
    05 Mart 2015 - 12:56

    Konuşmasında Avukatlar neden mutsuz? Sorusuna cevap arayan Bağcı, “Bu sorun nasıl çözümlenebilir?” diyerek çözüm yolları aradı. Bağcı, “Son yıllarda yapılan anketlerde maalesef en mutsuz meslek grubu olarak karşımıza hep avukatlık mesleği mensupları çıkmaktadır. Peki avukatlar neden mutsuz hiç düşündünüz mü?”

    ‘AVUKAT BİR KISIR DÖNGÜ İÇİNDE YIPRANIYOR’

    Teşhisi koymak için öncelikle avukatlığın amacını bilmek gerekir. Yasaya göre avukatlığın amacı; “Hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.” Görüldüğü üzere avukatın temel amacı; sorunun, adalet ve hakkaniyete uygun çözülmesine yardımcı olmaktır. İşte avukat bu sürece girdiğinde çoğu kez önüne gelen problemi maalesef ister istemez sahiplenmektedir. Çözülmesi gereken problem sayısı arttıkça, avukatın derdi de, bir o kadar artmaktadır. Hukuki mesele ve anlaşmazlığın ülkemiz sistemindeki çözüm süreci ve işin kazanç boyutu da devreye girdiğinde artık iş, avukat için katlanılması zor bir hal almaktadır. Bu kısır döngü onu yıpratmakta, sürecin uzamasıyla avukatın sağlığı bozulmakta ve artık yaptığı işten zevk almayan, mutsuz ve sağlıksız avukatlar ortaya çıkmaktadır” diyerek soruna yönelik teşhisler bulundu.

    ‘SOSYAL BARO SORUNU ÇÖZECEKTİR’

    “Bu sorun nasıl çözümlenebilir?” diyen Bağcı, “Sosyal Baro” isimli projeyi hatırlattı. Projenin Baro tarafından 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olduğunu söyleyen Bağcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Son dönemde Avukatlık Mesleğinin Sorunları Üzerine yapılan araştırmalar göstermektedir ki; Baroların, Topluma ve Avukatlara Yönelik Sosyal Hizmetler Sunacak Şekilde ‘Sosyal Baro’ olarak dönüşüme girmesi sorunu büyük ölçüde çözecektir. İşte son araştırmalar ile ortaya konulan Mutsuz avukatı, mutlu edecek tedavi önerileri, Baromuzca 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır. Öncelikle 2005 yılı başında şu anki Baro Başkan Yardımcımız Avukat Mehmet Arık’ın önderliğinde ve o dönem Baro Başkanımız Avukat İsmail Kahveci’nin maddi ve manevi katkıları ile Kahramanmaraş Baro Futbol Takımı kurulmuştur. Akabinde Voleybol ve Basketbol Takımlarımız kuruluşlarını tamamlanmıştır. Daha sonra; masa tenisi, satranç, bilardo, koşu, dağcılık, sualtı sporları, yüzme, kort tenisi gibi birçok spor dalı Kahramanmaraş Spor Takımlarının faaliyet alanına eklenmiştir. Sonraki Dönem Baro Başkanımız Av. Metin Doğan da sürecin devamlılığına katkıda bulunmuştur.” 

    ‘ÇALIŞMALARIMIZIN MEYVESİNİ ALIYORUZ’

    Yıllar süren faaliyetler neticesinde Baroda ki başarı üzerine kurulu rekabet sistemi yerini, paylaşıma ve yardımlaşmaya bıraktığını söyleyen Bağcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Kahramanmaraş Barosu Spor Takımları, son on yılda yerel ve ulusal ölçekte birçok müsabakaya çıkmış ve önemli başarılar elde etmiştir. Elde edilen sportif başarılardan da önemlisi; bu takımlarda oynayan ve onları destekleyen hukukçular arasında hatırı sayılır dostluklar oluşmuştur. Toplam avukat sayımız 457 olup bunlardan 100 ü Kahramanmaraş Barosu Spor takımlarında sportif faaliyette bulunmuştur. Baromuzun şu an 80 stajyer avukatı bulunmakta olup bunların birçoğu gelecek sene avukat olarak baromuza kayıt yaptıracaktır. Onlar için de adaptasyon süreci bu tür sportif organizasyonlar ve diğer kültürel etkinliklerle olacaktır.”

    Kahramanmaraş Barosu Spor Müzesini açılacağı müjdesini veren Bağcı, spor haricinde ki pek çok faaliyetlere de ara vermeden devam edeceklerini söyledi. Bağcı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Başarılı olmak için her türlü yardımdan çok bütün milletçe sporun esasını, değerini anlamak ve ona kalpten sevgi göstermek, onu vatani vazife saymak lazımdır” demiştir.    Bu veciz sözünde ifade bulan Sporun değerini bilenler olarak Baromuz Spor Komisyonumuzun çalışması ve Yönetim Kurulumuzun kararı ile Kahramanmaraş Barosu Spor Müzesini açıyoruz. “Sosyal Baro” olabilme sürecinin tamamlanması için topluma ve avukatlara yönelik hizmetlerimiz devam edecektir. Sportif açıdan; Kahramanmaraş ölçeğinde hatırı sayılır bir Spor Merkezi açmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Takımlarımızı Spor Kulübü çatısı altında toplayıp, genç hemşehrilerimizin de katılımı ile liglerde mücadele edebilecek hale gelmeyi düşünüyoruz. Tabi ki konser, gezi, panel ve sosyal sorumluluk projelerimizde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

    Bu haber 1429 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum