K.S. Ü. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fikret Mazı:"Mükerrer Oy Kullanımının Önüne Geçilebilmesi İçin Parmak Boyası Uygulaması Yeniden Getirilmelidir"

Türkocakları Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen söyleşilerin bu haftaki konuğu K.S. Ü. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fikret Mazı oldu.

    K.S. Ü. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fikret Mazı:"Mükerrer Oy Kullanımının Önüne Geçilebilmesi İçin Parmak Boyası Uygulaması Yeniden Getirilmelidir"
    10 Mart 2015 - 10:32

    K.S. Ü. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fikret MazıSEÇSİS sistemiyle birlikte, seçim sonuçlarına ilişkin kuşkuların arttığına dikkat çekti ve seçimlerin elektronik seçim hilelerine karşı savunmasız olduğunu iddia etti. Ayrıca “mükerrer oy kullanımının önüne geçilebilmesi için parmak boyası uygulaması yeniden getirilmelidir” dedi.

    Türkocakları Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen söyleşilerin bu haftaki konuğu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fikret Mazı oldu.

    Milli İrade Bağlamında Seçim Güvenliği ve Oy Hırsızlığı” konulu söyleşiye katılan Mazı, yaklaşan seçimler öncesi, seçimlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde yapılması bağlamında kamuoyu tarafından merak edilen birçok konuya açıklık getirmeye çalıştı.

    Sunumu sırasında Türkiye’de uygulanan seçim sisteminin özellikleri,  seçim sistemlerinin teknik altyapısı, seçimlere ilişkin sıkça karşılaşılan sorunlar ve bu soruların giderilmesi için önerileri içeren konuşmasında, özellikle2007 seçimleriyle birlikte uygulanmaya başlayan SEÇSİS sistemiyle birlikte, seçim sonuçlarına ilişkin kuşkuların arttığına dikkat çekmiş, bağımsız seçmen kütüklerinin oluşturulması ve seçim sonuçlarının belirlenmesinde kullanılan UYAP yargı ağı yerine bağımsız bir ağın oluşturulmaması hususunda YSK’nın, anayasayla kendisine verilen görevi yerine getirmede görev ihmalinde bulunduğunu belirtti.

    Milli iradenin oluşumuna doğrudan etki eden seçimlerin elektronik seçim hilelerine karşı savunmasız olduğunu iddia etti; bu bağlamda milli bir seçim sistemi oluşturulamamasının ve seçim sonuçlarının Windows Explorer işletim sistemi üzerinden işlenmesinin bu konudaki endişeleri artırdığını belirtti.

    Mükerrer oy kullanımının önüne geçilebilmesi için parmak boyası kullanma uygulamasının yeniden getirilmesini vurguladıktan sonra, seçim sandık başkanlarının ve sandık müşahitlerinin de, oy verme işlemleri sırasında dikkatli davranmaları gerektiğini ve burada tek tek her bir siyasi parti temsilcisinin sorumluluğunu vurguladı. Şeffaflığın sağlanması için sonuçların sandık bazlı açıklanmasının son derece önemli olduğunubelirten Mazı, seçim sonuçlarının siyasi partilerin de içinde olduğu bir veri akışının, YSK’nın yaptığı seçimlerin güvenilirliğinin sağlanmasına katkı yapacağını söyledi. Doç.Dr. Fikret Mazı’nın sunumunu bitirmesinin ardından, söyleşiye katılan dinleyicilerin yorumları ve sorularıyla program zenginleştirildi.

    Türkocağı Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Avukat Kemal Yavuz’un yönettiği söyleşi şaibesiz ve dürüst bir seçim yapılması dileğiyle sonlandırıldı.

    Bu haber 1420 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum