18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta; “Ağız ve Diş sağlığı” konusunda halkımızın bilinçlenmesine katkı sağlamak, dikkat çekmek ve doğru alışkanlıklar kazandırmak amacıyla " Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

    18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
    19 Kasım 2014 - 09:51

    Sağlıklı bir yaşam vücudumuzdaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir.

    Diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.

    Toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir.

    Ağız ve diş sağlığının korunması fazla zaman almayan ve çok maliyet gerektirmeyen bir uygulamadır. İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için;

    * Yeterli ve dengeli beslenmenin alışkanlık haline getirilmesi, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların da yer aldığı öğünlerle beslenilmesi,

    * Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az 1 kez diş ipi kullanılması,

    * En az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması gerekmektedir.

    Bu hafta münasebetiyle tüm diş hekimlerimizin diş hekimliği gününü kutlar, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler dilerim.

    Dr. M. İlker Çitil

    İl Sağlık Müdürü

    Bu haber 980 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum